We hebben het er vaak over en we geloven er bijna allemaal in: lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch blijkt in de dagelijkse praktijk dat we ons concentreren op onze fysieke gesteldheid.

Dr. Sarno is de grondlegger van het Tension Mysositis Syndrome (TMS), een systeem waarbij hij stressvolle gedachtes en onderdrukte emoties centraal stelt als de oorzaak voor fysieke klachten. Op basis van dit gedachtengoed zijn er diverse coachingsystemen en therapievormen ontwikkeld. Hiervan vind je de belangrijkste terug in het 3-maanden-traject ‘Van chronische klacht naar blijvend in je kracht!’.

Een voorbeeld

“Mijn rugklachten op het werk begonnen een tijdje nadat ik overspoeld was met werk. Bovendien had ik het gevoel dat de hoeveelheid werk niet eerlijk verdeeld was over de collega’s. Ik had al verschillende keren in de clinch gelegen met mijn manager en ik was ook heel boos op een aantal personen.”

Dit gebeurt er in je lichaam

Opgeslagen emotie of stressvolle gedachtes veroorzaken spanning in je lichaam. Afhankelijk van hoe jij in elkaar zit, uit zich dit op een bepaalde plek in je lichaam. Vaak een herkenbare ‘zwakke’ plek. Een oude blessure, waar je altijd last van krijgt als je minder fit bent, en soms zit het zelfs ‘in de familie’.

Door de spanning in je lichaam ontstaat een verlaging van de bloeddoorstroming. Deze minimale zuurstofverlaging is de veroorzaker van de pijn. Als extra hopen zich afvalstoffen op, wat irritatie in het pijngebied oplevert. De betrokken zenuwen raken overprikkeld en ontstekingen kunnen ontstaan.

Dit gebeurt er in je hersenen

Onderdrukte emoties en stressvolle gedachtes worden niet onderkend en je hersenen beschouwen deze zaken vaak als bedreigend. De hersenen gebruiken je lichaam om jou af te leiden van deze dreiging door lichamelijke klachten te creëren.

Een nieuwe balans

Het goede is dat je de balans tussen lichaam en geest kunt herstellen. En weer grip kunt krijgen op je gezondheid en vertrouwen in je lichaam. Dit begint met het erkennen van bedreigende gedachtes en gevoelens.

Denk eens na over wanneer de klachten zijn begonnen. Wat gebeurde er in je leven toen je voor het eerst pijn kreeg? Had je in die tijd veel emotionele stress, of verdween er een andere klacht op het moment dat deze klachten begonnen?

Herken je een patroon in je klachten? Dan wordt het nu tijd om deze actief aan te pakken!


Het 3-maanden-traject 'Van chronische klacht naar blijvend in je kracht!' is een individueel coaching- en resettraject dat een einde maakt aan jouw rug-, nek- en schouderklachten én de oorzaken hiervan. Het is een totaalaanpak die je leven transformeert in slechts 3 maanden naar pijnvrij én optimaal bewegen.

In 3 maanden naar pijnvrij en optimaal bewegen!

Ben jij die ondernemende vrouw of man die een eind wil maken aan chronische rug-, nek- en schouderklachten? En ben je bereid je 3 maanden actief in te zetten voor een duurzame totaaloplossing?

Ik vertel je graag hoe ik je hierbij kan helpen.

Gratis eerste gesprek