Als je rug-, nek- of schouderpijn hebt, kan de oorzaak van de pijn ergens anders liggen dan bij je rug, nek of schouder. Vaak heb je te maken met ‘afgeleide’ pijn waarbij de pijn op een andere plek veroorzaakt wordt. Dit gebeurt door spierknopen ook wel triggerpoints genoemd. Onderrugklachten kunnen bijvoorbeeld snel verdwijnen door het resetten van triggerpoints in lenden- of buikspieren.

Wat zijn triggerpoints?

Een triggerpoint is een voelbare, en vaak pijnlijke, spierknoop in overbelaste of geblesseerde spieren. Het zijn kleine samentrekkingen in spierweefsel die strakke banden geven in een spier. De aanhechtingen van de spier aan de gewrichten staan hierdoor onder spanning. Het bewegen met de gewrichten wordt steeds moeilijker en mogelijk zelfs pijnlijk.

Doordat de bloedcirculatie in de spiervezel vastloopt wordt een triggerpoint in stand gehouden. Door het gebrek aan zuurstof en de ophoping van afvalstoffen raakt de triggerpoint geïrriteerd. Dit veroorzaakt de (afgeleide) pijn en kan tot ontstekingen leiden.

Verkeerde diagnose

Artsen die in pijnklinieken werken hebben vastgesteld dat in circa 75% van de gevallen spierknopen de hoofdoorzaak zijn van de pijn! Doordat spierknopen vaak ergens anders pijn veroorzaken, is er regelmatig sprake van een diagnose die de werkelijke oorzaak laat bestaan. De cliënt wordt met pijnstillers naar huis gestuurd en de oorzaak van de pijn blijft bestaan!

Bij terugkerende klachten als pijn in de rug, nek en schouders en ook hoofdpijn en gewrichtspijn, is het aan te raden om na te gaan of kleine spierknopen de oorzaak zijn. Een triggerpoint in bijvoorbeeld de bil kan uitstralingspijn in het been geven die lijkt op ischias.

Hoe ontstaan triggerpoints?

Het ontstaan van een triggerpoint is heel divers. Een plotselinge gebeurtenis zoals een ongeluk (whiplash), een bevalling, overmatige inspanning door sport of overbelasting door werk of hobby kunnen veroorzakers zijn van triggerpoints, maar ook alcohol en drugs. De belangrijkste – en vaak onderkende – oorzaken zijn onderdrukte emoties en stressvolle gedachtes die vanuit het brein de doorbloeding in bepaalde gebieden van het lichaam verminderen.

Hoe de triggerpoint te ontspannen?

Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van Triggerpoint resettechnieken die bestaan uit recent ontdekte neurologische huid-, spier- en peesreflexen. Door toepassing van specifieke en pijnloze druk-, draai-, klop- of mobilisatietechnieken wordt als het ware de handrem van de spierknoop gehaald. De triggerpoint wordt gereset, de spier zal zich direct ontspannen en het beweegpatroon is hersteld.


Het 3-maanden-traject 'Van chronische klacht naar blijvend in je kracht!' is een individueel coaching- en resettraject dat een einde maakt aan jouw rug-, nek- en schouderklachten én de oorzaken hiervan. Het is een totaalaanpak die je leven transformeert in slechts 3 maanden naar pijnvrij én optimaal bewegen.

In 3 maanden naar pijnvrij en optimaal bewegen!

Ben jij die ondernemende vrouw of man die een eind wil maken aan chronische rug-, nek- en schouderklachten? En ben je bereid je 3 maanden actief in te zetten voor een duurzame totaaloplossing?

Ik vertel je graag hoe ik je hierbij kan helpen.

Gratis eerste gesprek