Door pijn ga je anders bewegen. Om pijn te vermijden gaat je lichaam compenseren. Dit gaat voor een groot deel onbewust, maar je bent zelf ook ‘bewust’ bezig met compenseren.

Je schouder doet pijn, vooral bij bepaalde bewegingen in de keuken, tuin of op je werk. Met je andere arm ga je de bewegingen uitvoeren om zo je pijnlijke schouder te ontzien. Het resultaat is dat de pijnlijke schouder steeds vaster raakt, je tijdens je slaap wakker wordt van de pijn en als je hem toch gebruikt het nog meer pijn doet. Dus gebruik je je andere arm nog meer.

Voordat je het in de gaten hebt kom je in een vicieuze cirkel terecht en zit je letterlijk en figuurlijk compleet vast.

Beweeg bewust

Als je je bewust bent van je compensatiegedrag kun je proberen bewust te gaan bewegen. Met de volgende tips maak je alvast een goede start.

TIP 1
Gebruik je pijnlijke schouder! Probeer zo ontspannen mogelijk te bewegen en houd hierbij in gedachten dat je niets kapot kan maken door te bewegen; Je lichaam kan het aan.

TIP 2
Begin met een simpele oefening die je schouder en de spieren eromheen ontspant.


De schouderrol vanuit de elleboog:

  • Houd een arm gebogen en breng de elleboog omhoog tot schouderhoogte.
  • Beweeg de elleboog vanuit die positie naar achteren.
  • Van achteren beweeg je je elleboog naar beneden.
  • Maak de beweging af door de elleboog naar voren te bewegen.
  • Doe deze oefening daarna met je andere elleboog.

Het zal je opvallen dat je schouder meebeweegt als je je elleboog beweegt. En dat is ook de bedoeling. Door vanuit de elleboog te bewegen, roteer je de schouder zonder deze expliciet te belasten en ontdek je meteen welke schouder soepeler is.

TIP 3
Warmte is goed. Neem vaker een hete douche of bad als je dit prettig vindt.

TIP 4
Stel jezelf eens de vraag: “Neem ik niet teveel last op mijn schouders?” Fysieke pijn kan ook een signaal zijn van emotionele of geestelijke blokkades.

Als je met deze tips bewuster gaat bewegen is dat mooi. Blijf je echter last houden van klachten, dan help ik je graag verder.


Het 3-maanden-traject 'Van chronische klacht naar blijvend in je kracht!' is een individueel coaching- en resettraject dat een einde maakt aan jouw rug-, nek- en schouderklachten én de oorzaken hiervan. Het is een totaalaanpak die je leven transformeert in slechts 3 maanden naar pijnvrij én optimaal bewegen.

In 3 maanden naar pijnvrij en optimaal bewegen!

Ben jij die ondernemende vrouw of man die een eind wil maken aan chronische rug-, nek- en schouderklachten? En ben je bereid je 3 maanden actief in te zetten voor een duurzame totaaloplossing?

Ik vertel je graag hoe ik je hierbij kan helpen.

Gratis eerste gesprek